Българи, сред които и деца, все още са блокирани в Турция. Всички планирани полети от и за Истанбул са отменени. Единственият самолет от Турция, който днес кацна на Летище София, е чартърен от Анталия. На борда му имаше около 250 души, уточнява Нова телевизия.

Външно министерство с важна информация за българите в Турция

С разнопосочни мнения се завърнаха почиващите българи от курорта Анталия. Повечето не бяха разбрали до сутринта за опита за военен преврат в южната ни съседка, посочва БГНЕС.

"Всичко е абсолютно спокойно и ние не разбираме защо се създава толкова излишен медиен шум около всичко, което се случва там", разказа млада жена.

Млад мъж пък разказа, че е имало хора, които са прекратили предсрочно почивката си в турския курорт. На курорта тази ситуация не се отразява по никакъв начин, може би в Анкара, и Истанбул има напрежение, но в Анталия - не.

Друга пътничка разказа, че е имало няколко извънредни проверки, но всичко е било в рамките на нормалното.

"В Анталия е много спокойна обстановката, но тази сутрин като тръгвахме от хотела имаше много полиция и много хора събрани, но ние не знаехме какво се случва. Ние въобще не разбрахме какво се случва. Всички бяха много спокойни. Ние от България, от Пловдив разбрахме какво се случва", разказа жена Пловдив.

"Имаше засилено военно присъствие. Мисля, че беше военно", така пък друг мъж коментира ситуацията в Анталия, но беше категоричен, че не е имало напрежение.

Премиерът Борисов нареди всички служби да следят ситуацията в Турция

Анадолската агенция обяви, че въздушното пространство в региона на Мармара е затворено до 21:05 ч.

Опитът за преврат в Турция завари стотици българи на летищата в страната. Десетки прекараха нощта на крак, на пода и фотьойлите на истанбулското летище „Ататюрк".

По време на опита за преврат 26 души българска делегация са в олимпийско градче, на няколко километра от град Трабзон. 19 от делегатите ни са деца, между 16 и 18 години, състезатели по лека атлетика и аеробика. От ръководството на делегацията увериха, че при тях обстановката е напълно спокойна. За това се грижела и допълнителната охрана.

Въпреки опита за преврат, така наречената гимназиада продължава. Над 2500 участника и днес се състезаваха за медали. Нашите състезатели са завоювали общо три медала.

По-късно от Летище София информираха, че полетите от и за Истанбул утре сутрин ще се осъществят. Следобедните са анулирани, а вечерните също ще се осъществяват.

Източник: Нова телевизия