Ситуацията с въздушния транспорт в Турция постепенно се нормализира
Ситуацията с въздушния транспорт в Турция постепенно се нормализира / БГНЕС, архив

Ситуацията с авиопревоза в Турция постепенно се нормализира, се казва в съобщение, публикувано в Туитър от управлението.

Авиокомпанията "Търкиш еърлайнс" възобнови полетите от международното летище в Истанбул след неуспещния опит за преврат тази нощ, докато някои чуждестранни авиопревозвачи отмениха полетите за уикенда, предаде Ройтерс.

Говорител на "Търкиш еърлайнс" заяви, че полетите отново се извършват в нормалния график в третия по големина транспортен възел в Европа, макар че може да се очакват забавяния.

Турският нискобюджетен превозвач "Пегасус еърлайнс" заяви, че неговите полети също се движат с известни закъснения.

Затварянето на истанбулското летище "Ататюрк" късно в петък предизвика отклоняването на 35 самолета и доведе до отмяната на 32 полета, заяви пред СиЕнЕн-Тюрк ръководителят на "Търкиш еърлайнс" Илкер Айджъ.

"Бритиш еъруейз" заяви в декларация, че спира всички полети за Турция в събота и един в неделя като предпазна мярка. "Безопасността и сигурността на нашите клиенти и екипаж са винаги наш главен приоритет и ние никога няма да извършим полет, освен ако не е безопасно това да бъде направено", заявиха от компанията.

Няколко германски авиокомпании също преустановиха планираните полети за Турция, но чартърите за курортите в Анталия, Измир или Даламан са незасегнати, предаде ДПА.

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви тази нощ, че във връзка с опита за военен преврат се затваря въздушното пространство на страната. Анадолската агенция съобщи по-рано, че забраната за полети следва да бъде свалена до края на деня.

Египетската държавна авиокомпания "Иджипт еър" информира днес, че е отменила всички съботни полети за Истанбул. Ръководството на египетската компания не посочи кога полетите й ще бъдат възобновени.

Източник: БТА