Избягали участници в турския метеж искат убежище в Гърция
Избягали участници в турския метеж искат убежище в Гърция / Guliver/Getty Images

Турски военен хеликоптер кацна в Северна Гърция.

Гръцкото министерство на отбраната съобщи, че седем членове на армията и един цивилен са се приземили в Гърция на борда на хеликоптер Блекхок и са поискали убежище.

Те са били арестувани за нелегално влизане в страната, уточняват гръцките власти, цитирани от Ройтерс.

Опитът за военен преврат изправи Турция пред гражданска война

Хеликоптерът е кацнал по обяд в северния гръцки град Александруполис. Мъжете на борда са поискали политическо убежище. Според информация на гръцката държавна телевизия ЕРТ мъжете може да са замесени в опита за преврат в Турция.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи днес, че Турция е поискала от Гърция да бъдат екстрадирани военните, пристигнали там с военен хеликоптер, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от световните агенции.

"Поискахме незабавното връщане на осем офицери изменници, избягали с хеликоптер", каза външният министър.

Фетулах Гюлен осъжда опита за преврат

Турските власти вече са издали предупреждение до граничните пунктове и летищата във връзка със сведения, че видни членове на движението на Фетхуллах Гюлен, в т.ч. журналисти, може да избягат от страната след опита за преврат тази нощ, предаде Анадолската агенция, цитирана от АП.

И.д. началник на Генералния щаб на турската армия ген. Юмит Дюндар заяви днес, че армията е решена да прочисти редиците си от членове на движението на Фетхуллах Гюлен.

Източник: БТА