Изпращаме допълнително войници по границата с Турция
Изпращаме допълнително войници по границата с Турция / БГНЕС
Изпращаме 230 войници по границата с Турция
88516
Изпращаме 230 войници по границата с Турция
Изпращаме 230 войници по границата с Турция
  • Изпращаме 230 войници по границата с Турция
  • Изпращаме 230 войници по границата с Турция

С 230 войници вече са подсилени редиците на "Гранична полиция" по границата ни с Турция заради очаквания натиск след последните събития в южната ни съседка. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата със шефовете на службите ДАНС, ДАР и МВР, която свика днес.

"Заедно с турската страна продължаваме да охраняваме, въпреки всичко съм изпратил военния министър, главния секретар на МВР, началника на отбраната. С 230 войници сме подсилили "Гранична полиция", защото може да се очаква все пак натиск. Изказах съболезнования към всички загинали, към техните семейства", добави Борисов.

Той е разпоредил министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов да посетят граничните пунктове на българо-турската граница. Те ще се запознаят на място със ситуацията на граничните пунктове.

Изпращаме допълнително войници по границата с Турция
netinfo

Шефовете на служби са докладвали, че няма пострадали български граждани в Турция. Има наши сънародници в южната ни съседка, които са блокирани в хотели и на летища. Те поддържат връзка с българските дипломатически мисии.

България има готовност да изпрати самолет, с който да прибере български граждани от Турция.

Министър-председателят поясни още, че всиички КПП-та по границата вече работят. "От снощи дори и да имаше някъде неудобства, нямаше как в тази ситуация в Турция да ги накараме да пуснат КПП-тата. След разговори успяхме да ги отворим. Продължавам да смятам, че все още конфликтът не е напълно локализиран от това, което имам като информация. Препоръчвам всички да отложат пътуванията си, за да не поставяме всички в екстремна ситуация", призова още Борисов.

Изпращаме допълнително войници по границата с Турция
netinfo

На срещата в Министерския съвет пристигна и посланикът на Турция Сюлейман Гьокче. Той благодари на премиера Бойко Борисов за адекватната реакция на българските служби по границата.

Дипломатът е заявил, че ако потокът от бежанци рязко се увеличи, е възможно да бъде потърсена помощ от България. В момента обаче няма засилен поток от бежанци. Такава е и информацията на шефове на служби, която е докладвана на срещата при премиера.

"Имам пълните уверения на всички от турската страна, че границата няма да бъде поставена под натиск", заяви след среща с турския посланик Сюлейман Гьокче премиерът. "Нашите кораби в Черно море не дават никаква индикация за мигрантска вълна. Лагерите в Турция са спокойни, въпреки всичко се разбрахме с Турция да усилим патрулите, за да сме сигурни, че няма да се получи брожение", подчерта Борисов.

Изпращаме допълнително войници по границата с Турция
netinfo

От своя страна Бойко Борисов е изказал съболезнования на турската страна за жертвите през изминалата нощ.

"Говорихме си с посланика, че в последните месеци през ден-два пиша съболезнователни адреси. Политиците трябва много по-сериозно да се заемат, говоря в цял свят и да се намери трайно решение и то да е мир. Непрекъснато войни, непрекъснато военни намеси нищо добро не носят към този момент", отбеляза още след срещата в МС Борисов.