Валя Балканска и малката Мария изпяха химна на Родопите на Рожен, съборът започна
Валя Балканска и малката Мария изпяха химна на Родопите на Рожен, съборът започна / DarikNews.bg, архив

С едноминутно мълчание в памет на жертвите в Ница бе открит тазгодишният събор на Рожен. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева даде символичното начало на Националния събор на народното творчество и животновъдство на връх Рожен със звън на чанове.

С концерт, в който участваха Фолклорен ансамбъл „Родопа" - Смолян, Сборен гайдарски оркестър от „101 каба гайди", „100 каба гайди" и др. стартира културната част на мероприятието.

От сцената прозвуча и песента химн на Родопите „Бела съм, бела, юначе" в изпълнение на малката Мария Бечева и великата Валя Балканска.

Валя Балканска и малката Мария изпяха "химна на Родопите" на Рожен съборът започна
netinfo

4516 са участниците, които ще се изявят във Фолклорния конкурс „Рожен", от всички фолклорни области на България.

На Роженските поляни тази година ще се надпяват 168 певчески групи и 29 ансамбъла, а танцовите състави тази година ще бъдат 63. 140 индивидуални изпълнители ще представят песни и свирни от различни фолклорни области на страната, като и 7 оркестъра са заявили желание за участие в конкурса. 17 са обичаите, чиято сценична възстановка ще припомни богатството на традиционната ни култура.

На четирите сцени ще се представят групи от 207 народни читалища - най-старите културно-просветни институции, които са опазили до наши дни обичаите, традициите и духовните ценности на българския народ. Участват още формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.

Най-малкият участник на сцена тази година ще бъде Виктория Петрова - на 3 години от село Зафирово, област Силистра. Тя ще вземе участие като индивидуален изпълнител на народни песни. Най-възрастният участник ще бъде 85-годишният Стою Чонгаров от оркестър „100 каба гайди". Оркестрите „101 каба гайди", „100 каба гайди" и още стотици други гайдари, и тази година огласят Роженските поляни, за да се случи отново т.нар. „Чудо на Рожен".

Над 5000 ще бъдат общо участниците на сцените, включително участниците в концертите по откриване на събора, „Роженски звездоброй" в петък и „Родопска вечер" в събота. Те ще демонстрират таланта и възможностите на българското песенно и танцово изкуство, чиито корени са в неизчерпаемия роден фолклор. Ще създадат празник и радост за гостите и ще продължат вековната традиция на Събора „Рожен".

Валя Балканска и малката Мария изпяха "химна на Родопите" на Рожен съборът започна
netinfo
Роженските поляни тази година са украсени с още по-голямо българско знаме. Националният флаг е с размери 26 х 300 м. и обща площ 7800 кв.м. Очакванията са през трите дни на събора да преминат около 300 хил. души.

На поляните има изградени 18 ресторанта с по 400 места, като обещанието на организаторите е да няма по-скъпо кюфте и бира от 2лв. За сигурността ще се грижат около 130 частни гарда и над 200 униформени.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен" 2016 се организира от Фондация „Наследство в бъдещето" и Сдружение „Рожен - Наследство в бъдещето", в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.