Днес изразяваме почит към личността на Левски
Днес изразяваме почит към личността на Левски / Община Габрово

По повод 179-та година от рождението на Васил Левски, Община Габрово кани всички, които искат да изразят своята признателност към живота и делото на Апостола на българската свобода, на 18 юли от 12:00 ч. пред Възпоменателната морена в градинката до Регионална библиотека „Априлов - Палаузов".

Под звуците на възрожденски маршове, изпълнени от оркестър „Габрово", с цветя и мълчалив поклон да почетем една от най-светлите личност в българската история!

ОТ БТА разпространиха информация, че Общобългарски комитет "Васил Левски" иска 2017 г. да бъде обявена за "Година на Левски". Това каза председателят на комитета Васил Василев. Поводът е, че през 2017 г. се навършват 180 години от рождението на Васил Левски.

Надяваме се, че ще съумеем през "Годината на Левски" да накараме все повече хора да повярват в това, с което той се отъждествява - справедливост, човечност, родолюбие, преданост към отечеството, революционна бдителност, равнопоставеност на хората без разлика на вяра и народност, каза Василев.

Василев посочи, че вече са изпратили писмо до президента, председателя на Народното събрание и премиера, в което настояват за национално честване на годишнината. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов отбеляза, че ще поискат среща с премиера, за да представят идеите си за национално честване на годишнината.

Комитетът предлага честването да бъде както в рамките на страната, така и и извън нея. В международен план предвиждат голяма изложба, която да бъде представена в столиците на държави, които са симпатизирали на българската национална кауза - в Букурещ, в Белград, в Москва, в Париж, в Лондон, в Рим, както и в Европейския парламент.

Те искат съдействие от държавата за достъп до разсекретените румънски полицейски архиви до края на 19 век. Василев посочи, че е възможно там да има български документи, защото по време на емиграцията си, докато са били в Букурещ, нашите хъшове са били обект на полицейски арести и обискирания, конфискувани са им документи.