Русия: НАТО действа против военната стабилност в Европа
Русия: НАТО действа против военната стабилност в Европа / БГНЕС, архив

НАТО действа против военната стабилност в Европа. Такова мнение изрази руският съпредседател на Съвета НАТО-Русия след срещата на съвместния орган.

НАТО създава нова реалност в Европа, като подрива военната безопасност. Пътят към стабилизация в Европа не минава през козметичните мерки за доверие, а през замразяването на разполагане на нови сили на НАТО в Източна Европа, заяви Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

Варшавската среща на НАТО е сигнал за възраждане на алианса

В рамките на Съвета северноатлантическият пакт официално уведоми Русия за резултатите от срещата на алианса във Варшава миналата седмица. Там страните в него взеха решение за разполагане на нови сухопътни сили в Полша и Балтийските републики, което е продължение на противопоставянето с Русия след началото на украинската криза през 2014 година.

След срещата на Съвета НАТО-Русия днес ръководителят на пакта Йенс Столтенберг заяви, че между Запада и Москва продължава да няма „единомислие” относно разширяването на конфликта в Източна Украйна.

НАТО не е заплаха за никоя страна и иска конструктивни отношения с Русия

Според Гуршко НАТО създава в балтийския регион плацдарм за евентуални военни действия срещу Москва. Съпредседателят на съвместния съвет определи като „създаващо риск за Русия” и разширяването на противоракетната отбрана на НАТО в Европа, визирайки новите съоръжения в Полша и Румъния.

Източник: БГНЕС