Почина арабистът Киряк Цонев
Почина арабистът Киряк Цонев / БГНЕС, архив
Почина арабистът Киряк Цонев
88406
Почина арабистът Киряк Цонев
Почина арабистът Киряк Цонев
  • Почина арабистът Киряк Цонев
  • Почина арабистът Киряк Цонев

На 78 години почина Киряк Цонев - най-добрият арабист в съвременната българска дипломация.  

През годините Киряк Цонев преминава професионалната стълбица на дипломатическата кариера от стажант до началник на отдел "Арабски страни". Работил е в посолствата на България в Дамаск, Кайро и Алжир и като първи български консул в Обединените арабски емирства. Посетил е всички арабски държави, а в няколко от тях е бил посланик.

Той е сред хората, които предупреждаваха, че войната в Ирак и военната интервенция в Либия ще имат катастрофални последствия за Европа.

Киряк Цонев направи и други предупреждения, засягащи пряко България. При едно от  последните си участия в Дарик той предупреждава: "По отношение на разпространението на радикален ислям аз говоря твърде отдавна, но често срещах насмешки. Отделни корени на радикалния ислям съществуват в България, те са спящи клетки, които в определени момент може да се събудят и да предизвикат неприятности за нашата държава".

Цонев е сред малцината, които обръщат внимание на различни правозащитни организации, предупреждавайки, че дейността им не кореспондира с националните интереси на България.

Освен изключителен арабист, Киряк Цонев е и автор на редица художествени и научноизследователски книги, сред които "Външна политика на арабските държави" и "Имената на българските ханове проговарят".

Автор е на редица художествени и научноизследователски книги. Преподава "Българо-арабски отношения" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и други висши училища.

Като труда на живота си самият той определя превода на "Приказки от 1001 нощ", което е негово дело. "Арабският свят е океан - никой не може да го изпие. "1001 нощ" е най-лесният и приятен начин да плуваме в него", казваше Киряк Цонев.