Пишат Наредба за гробищните паркове и погребалната дейност
Пишат Наредба за гробищните паркове и погребалната дейност / dariknews.archive

Наредба за гробищните паркове и погребалната дейност е подготвена и внесена за гласуване в Общинския съвет в Пазарджик. Общината за пръв път ще има такъв нормативен документ. Той е подготвен по изискване на Министерството на здравеопазването, което изисква да се регламентират основните изисквания за управлението и организацията на тези дейности.

 

В сегашния гробищен парк са обособени отделни зони за българско, мюсюлманско, арменско и еврейско население. Той се стопанисва от общинското дружество „Обредни дейности”, а в селата гробищата са на отговорност на кметовете. И занапред те ще организират провеждането на обредите и ще следят за спазването на реда, както и за събирането на таксите. Специален текст урежда въпроса с погребването на покойници с неустановена самоличност или непотърсени от близки с постановление на Районната прокуратура, както и в кои случаи общината поема разноските.

Посочено е също, че гробните места се ползват за 8 години, не е разрешено възмездно преотстъпване, срещу допълнителни такси може да бъде удължено до 15 години или безсрочно. Полагането на друг покойник  в обикновено гробно място не се разрешава преди изтичането на осемгодишния санитарен срок от предишното погребение.Това ограничение не се прилага за урнополагане.

В отделни раздели са записани правила за работата на траурните агенции и фирмите за каменоделски услуги. Определено е и работно време на гробищните паркове – от 7 до 20 часа през лятото или от 8 до 18 часа през зимата.

Забранява се на такива места да ходят деца до 14 години без придружител, да се въвеждат домашни животни, с изключение на кучета-водачи. Специална забрана има за търговия, просия, вандализъм, оскверняване на гробове, отсичането и засаждането на дървета, паленето на огън.

 

За нарушения са предвидени санкции от 50 до 500 лева за физически лица и от 200 до 5000 лева за фирми.