На 30 септември откриват първата учебна година в Обучителен център - Видин
На 30 септември откриват първата учебна година в Обучителен център - Видин / Областна администрация Видин

На 30 септември ще бъде открита първата учебна година в Обучителен център - Видин към Русенски университет „Ангел Кънчев". Това обявиха днес пред медиите във Видин областният управител Момчил Станков и ректорът на университета проф. д-р Велизара Пенчева, която пристигна в областния град заедно със свои колеги от академичното ръководство на висшето учебно заведение в Русе.

В пресконференцията участваха чл. кор. проф. Христо Белоев, председател на Общото събрание на Русенския университет и негов ректор в периода 2008-2015 г., проф. Пламен Кангалов - заместник ректор по учебната дейност, проф. Пламен Даскалов - заместник ректор по развитие, координация и продължаващо обучение и Валерий Гегов - помощник ректор в университета. От страна на местната власт във Видин, в събитието взеха участие председателят на Общинския съвет Генади Велков и кметът на общината Огнян Ценков, които подкрепят разкриването на Обучителния център от стартирането на инициативата в средата на май.

„Възможността да разкрием тук обучителен център е първа стъпка към идеята да открием филиал на Русенския университет във Видин", каза ректорът на висшето училище, което тази година отбелязва своята 70-годишна история. Проф. д-р Велизара Пенчева представи широките възможности на многопрофилния университет в Русе, които в бъдеще ще се реализират във Видин и чрез придобиване на степен магистър, продължаващо обучение и др.

Откриването на първата академична година във Видин ще се състои в Професионална техническа гимназия „Васил Левски", където ще се обучават новоприетите редовни студенти на Русенския университет. Занятията ще се провеждат в кабинети на четвъртия етаж в сградата на държавното училище. Ректорът на Русенския университет изрази задоволство от посещението си в Професионалната гимназия. По думите й, училището предлага подходящи за специалностите кабинети и оборудване, както и добри възможности за сътрудничество и обмен на образователни и софтуерни продукти.

До момента, като редовни студенти на Русенския университет в Обучителен център - Видин, са приети 62-ма души. Приемът на бакалаври по обявените 5 специалности - редовна форма на обучение, ще продължи до края на кандидатстудентската кампания през септември или до запълване на обявените по държавна поръчка места за образователно квалификационна степен „бакалавър". Заявления за кандидатстване и записване се приемат всеки работен ден от 09.30 до 17.30 часа в Центъра на прием на документи в Областна администрация-Видин, ул. „Дунавска" № 6.