Правителството даде рамо за изпълнението на водния цикъл на Враца
Правителството даде рамо за изпълнението на водния цикъл на Враца / Дарик Враца архив

Правителството днес направи допълнителни изменения в текста на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г." като проект за одобрение от Европейската комисия. С промените проектът за воден цикъл на Община Враца влиза в списъка на големи проекти във В и К сектора, които ще се финансират по оперативната програма.

Поради забавяне в предния програмен период, проектът за интегрирания воден цикъл на Враца не приключи в срока за допустимост на разходите и се наложи разделянето му на две фази. За да получи финансиране от новата оперативна програма и да се изпълни втората фаза на стойност 86,240 млн. лв., е необходимо да бъде включен в списъка с големи проекти.

Одобрените от правителството промени предвиждат още преразпределение по години на средства от Европейския фонд за регионално развитие по бюджета на програмата при запазване на общия финансов ресурс. Част от първоначално определения ресурс, в размер от 25 млн. евро за 2016 г., се преразпределя за следващите три години с по 8,3 млн. евро. Така се гарантира физическото и финансово изпълнение на програмата.