Обмислят създаване на Център за продължаващо обучение във Враца
Обмислят създаване на Център за продължаващо обучение във Враца / Областна администрация - Враца

Създаването на Център за продължаващо обучение във Враца бе обсъден на работна среща между областния управител Малина Николова, народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, ректора на Русенския университет „Ангел Кънчев" проф. Велизара Пенчева и представители на академичното ръководство. Идеята е той да подготвя специалисти, необходими на фирмите във врачанска област. „Изнесеното обучение е една чудесна възможност да се квалифицират младите хора, едновременно с това да останат в региона и да допринесат за икономическото му развитие", категорично заяви помощник-ректорът Валерий Гегов и допълни, че въпреки множеството специалности, които университетът предлага, трябва да се търси балансирания подход при тяхното разпределение.

„Сигурни сме, че завършилите ще имат добра професионалната реализация, както и в това, че фирмите имат възможност да осигурят стипендии и бази, за да подготвят кадри за производството си", заяви инж. Аврамова. Областният управител Малина Николова акцентира върху важността от добрата подготовка на специалисти в областта на техническите науки. В срещата взеха участие също чл. кор. проф. Христо Белоев, председател на Общото събрание на Русенския университет, заместник-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение проф. д-р инж. Пламен Даскалов и заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р инж. Пламен Кангалов.

Академичното ръководство се ангажира също така да осигури провеждане на обучение по магистърски програми като възможност за надграждане на образователната степен. Предстои да се проведе информационна кампания, чрез която ще се разясни на бъдещите студенти възможностите и специалностите, които Центърът за продължаващо обучение във Враца предлага, както и необходимите документи за тяхното кандидатстване.
Проф. Велизара Пенчева предложи в началото на октомври да се организира среща на випускниците на Русенския университет от област Враца. Кръглата маса ще събере заедно поколения, завършили образованието си в Русе, които да споделят професионалния си опит.

Друга възможна форма на партньорство е осъществяването на съвместни научно-изследователски проекти.
По време на срещата са набелязани множество съвместни дейности.