Разговорите с Иран за продажба на оборудването за АЕЦ Белене ще продължат
Разговорите с Иран за продажба на оборудването за АЕЦ Белене ще продължат / БГНЕС
Разговорите с Иран за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" ще продължат
88371
Разговорите с Иран за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" ще продължат
Разговорите с Иран за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" ще продължат
  • Разговорите с Иран за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" ще продължат
  • Разговорите с Иран за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" ще продължат

Пред България стоят три варианта след решението на арбитража за спрения проект "АЕЦ "Белене" - единият е да изградим атомната електроцентрала при наличие на инвеститор, различен от държавата, вторият вариант е да продадем оборудването, третият, който автоматично отпада, е да не правим нищо с оборудването, тоест да го сложим в музей. Това заяви след завръщането си от Иран вицепремиетрът Томислав Дончев.

Той и министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещнаха тази сутрин с вицепрезидента и ръководител на организацията за атомна енергия на Ислямска република Иран Али Акбар Салехи.

България и Иран ще обменят опит в сферата на ядрената енергетика

В разговора са обсъдени всички възможности за сътрудничество в областта на ядрената безопасност и всички теми, по които двете страни могат да си сътрудничат, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

"Обект на разговора беше и обсъждане не решението на Арбитража в Женева. Запознахме ги с решението на Арбитража за АЕЦ "Белене". От тяхна страна е налице интерес", каза Петкова и допълни, че разговорите ще продължат.

Ще бъдат информирани и партньорите в лицето на Атомстройкеспорт. Една от опциите за решение по казуса е България и руската компания съвместно да търсят възможност за продажба на оборудването на трета страна, напомни Петкова.

Борисов в Иран: Важно е парите от санкцията, наложена ни за АЕЦ „Белене", да бъдат спасени

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че следващата стъпка е още една среща с иранските партньори - където и когато е удобно колкото е възможно по-скоро. "Разговорите ще продължат. Към момента е нелепо да обсъждаме каквито и да било детайли, свързани с цена, възможност, вероятност и така нататък", каза Дончев.

"След решението на Арбитража ние имаме няколко възможности за реакция или няколко варианта - единият е да изградим електроцентралата вероятно на база инвеститор, различен от държавата; продаваме оборудването или не правим нищо с него", каза Дончев. Единствената невъзможна версия е третата, категоричен бе той. Коя от другите две опции ще бъде реализирана зависи от условията и възможностите и е въпрос на икономически анализ и аргументи.