Меркел: Тереза Мей трябва да реши за отношенията между Великобритания и ЕС
Меркел: Тереза Мей трябва да реши за отношенията между Великобритания и ЕС / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че задачата на Тереза Мей като премиер на Великобритания ще бъде да реши какви отношения иска да изгради нейната страна с Европейския съюз след историческото решение на британците да го напуснат, предаде Ройтерс.

Тереза Мей - единственият кандидат за премиер на Великобритания

Меркел говори на пресконференция с ирландския премиер Енда Кени, който е на посещение в Берлин.

Кени заяви, че Ирландия вероятно ще бъде най-засегната от решението на Великобритания да напусне ЕС.

Двамата лидери обсъдиха в Берлин бъдещето на европейската интеграция, отношенията на Великобритания с Европа след Брекзита и "уникалните отношения" на Ирландия с Великобритания като неин западен съсед и бивша колония.

Котаракът Лари запазва работата си на "Даунинг стрийт" 10, след като Дейвид Камерън си тръгне и ще остане да живее там с новия министър-председател Тереза Мей

"Ако Великобритания има достъп до общия пазар, нещата до голяма степен ще останат същите. Но това ще коства някаква цена", каза Кени, имайки предвид свободното движение на хора, което се приема като задължително условие на ЕС в бъдещите преговори по Брекзита.

Има и много практически въпроси, които трябва да се вземат предвид за Ирландия, каза Кени и посочи, че стотици хиляди ирландци, живеещи от двете страни на Ирландско море (тоест в Република Ирландия и във Великобритания), зависят от британската икономика в работата си.

Ще е трудно да се дадат числа в момента, но според някои икономически прогнози Ирландия ще е най-тежко засегнатата страна, добави той.

Тереза Мей: Ще излезем от ЕС и ще установим контрол върху миграцията

По отношение на мирния процес в Северна Ирландия Кени заяви, че дългогодишният конфликт между католици и протестанти е оставил "много крехко наследство" и че усилията за съхраняване на мира и стабилността в Северна Ирландия трябва да продължат.

"Мирът никога не трябва да се приема като нещо гарантирано. Затова непрекъснато напомням на хората колко ценен е Европейският съюз, който сам по себе си е един мирен процес", изтъкна ирландският премиер.

Великобритания няма да остане в ЕС, заяви Меркел

Меркел заяви, че Ирландия има важен глас в ЕС и че страната поддържа добри отношения с Германия. Оставащите 27 страни от ЕС ще трябва да обсъдят бъдещето на съюза "и ирландският глас ще бъде чут наравно с другите", каза тя.

Меркел отбеляза, че задачата на Тереза Мей като премиер на Великобритания ще бъде да реши какви отношения иска да изгради нейната страна с Европейския съюз след историческото решение на британците да го напуснат, предаде Ройтерс.

Мей ще поеме премиерския пост от Дейвид Камерън в сряда.

Източник: БТА