Изложба на накити, църковни и предмети от бита показва шуменския музей
Изложба на накити, църковни и предмети от бита показва шуменския музей / netinfo

В Мраморното фоайе на Регионален исторически музей - Шумен ще бъде представена още една временна изложба. Под надслов „От златните им ръце" от днес ще бъдат изложени експонати от колекцията филигран.

Изложбата, състояща се от веществен и документален модул, както и подготвеният тематичен каталог са реализирани след проектно предложение за целево финансиране от Министерство на културата.

Веществената част включва накити, предмети на бита и църковна утвар: игли за коса, обеци, медальони, брошки, гривни, пръстени, колани, пафти, верижки, цигарета, лъжичници, кандила и кадилници, изработени с изящната техника. Материалите са основно от сребро и сребро с позлата. Документалният модул представя интересна информация за тази ювелирна техника, майсторите, които работят в града ни и техните произведения.

При филигранната техника предварително се източват фини телове от сребро или злато и се огъват в плоски или обемни фигури. Комбинират се с други ювелирни техники - най-често с гранулация.

Книжното тяло вече се предлага за продажба в обектите от структурата на Регионалния музей - централна експозиция, НИАР „Мадара" и НИАР „Плиска", а сбирката ще остане на втория етаж на Мраморното фоайе до края на месец август.

През същия период може да бъде разгледана и новооткритата изложба - заключаваща част на проведената от началото на годината дарителска акция, „Точно и навреме" или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери!", представяща колекции часовници и радиоапарати. Освен с временните изложби и постоянната експозиция, в залата-трезор посетителите могат да се запознаят и с гостуващото съкровище от Над сент Миклош.