„Оправдателните присъди станаха много", заяви главният прокурор Сотир Цацаров в специално интервю за Нова телевизия. Той коментира наболелите теми в последните дни и месеци.

Слънчев бряг вече е зона със специален пропускателен режим

Относно скандално известния Слънчев бряг и случващото се там Цацаров заяви, че самото функциониране на комплекса създава предпоставки за престъпност.

„Слънчев бряг е нещо като икономическа и административна държава в държавата и е апетитна територия за всеки, който иска да реализира средства по непозволен начин. Това са групировки, за които има данни, че през зимата са действали на територията на зимен курорт, а през лятото са в Слънчев бряг", каза Цацаров.

"Става дума за война за територия, война за контролиране на търговската дейност. Този, който я контролира нелегално, но силово, в крайна сметка печели. Войната е за такситата, за заведенията, за местата за сладолед и всичко друго", коментира още той и подчерта: „Държавата трябва да си дойде на мястото. Това е нагла престъпност".

Арести при възстановка на престрелката в Слънчев бряг (СНИМКИ/ВИДЕО)

Главният прокурор коментира и обвиненията спрямо следователя Иван Христов - човекът, за когото се предполага, че е бил близък с Димитър Желязков - Митьо Очите.

„Той бе обвинен в използване на служебното положение за получаване на неправомерна облага за развиване и осъществяване на лична стопанска дейност - хотелиерство, ресторантьорство, ремонт на мобилни апарати. Човек, който се занимава такава дейност, не може паралелно с това да осъществява и функции на следовател", заяви Цацаров.

Проговори наемателят на ресторанта, в който Митьо Очите беше прострелян

Помолен да коментира факта, че много българи се възхищават на начина, по който работи румънската прокуратурата, Цацаров заяви:

„Тя може да бъде създадена и да функционира тук, но ще трябва да си внася обвинителните актове в съда в Букурещ, а не в съд, който ти връща всяко дело срещу народен представител или който оправдава всеки втори".

„С ясното съзнание съм за недостатъците на тази институция. С ясното съзнание съм за дефицитите в способността да разследва на МВР. С ясното съзнание съм за това, че всесилният в очите на гражданите ДАНС няма никакви полицейски правомощия, но и съм с ясното съзнание, че някак си оправдателните присъди станаха много", добави той.

В прокуратурата няма "шпицкоманда", категоричен беше Цацаров.

Цацаров "разкрил" престъпна група в Бургас след стрелбата по Митьо Очите

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска от парламента да свали защитата на Александър Методиев, по-известен като Бат Сали. Причината - депутатът от ДПС е нарушил закона два пъти - нарушение на пътя и закана да „уволнява" полицаи, спрели бус с „негови хора" - футболния отбор на ромите от Самоков.

„Този депутат се е намирал в своята община, в своя избирателен район и съзнанието му даже не е допускало, че е възможно той може да бъде спрян. Действията му спрямо полицаите показват, че той командва сякаш там. Той иска отчет от патрула и когато те показват здрави нерви и добро поведение, той започва да звъни на техния началник. Аз съм сигурен, че той е звъни и по-нагоре, но и това ще го уточним", заяви Цацаров.

По повод исканията за оставка на министъра на културата Вежди Рашидов, Цацаров поясни, че прокуратурата би направила проверка на имотното му състояние само при постъпил сигнал от НАП. Той добави, че тези, които искат оставката на Рашидов, не са направили и една десета от това, което е направил той.

Източник: Нова телевизия