Патриарх Неофит: Църквата изпълнява своята мисия за обединение на обществото
Патриарх Неофит: Църквата изпълнява своята мисия за обединение на обществото / БГНЕС, архив

”Църквата изпълнява своята мисия и тя има начини и средства да въздейства на тези, които имат доверие в нея, за да се обедини обществото, да бъде то още по-полезно за младите и за тези, които имат нужда от духовна подкрепа”. Това каза пред журналисти в Силистра патриарх Неофит в отговор на въпрос за ролята на църквата като обединител на българите в новата сложна обстановка.

Българският партриарх Неофит оглави Първата съборна служба за 21 Дороостолски мъченици. В съслужение с Доростолския митрополит Амвросий, с членове на Светия синод и с представители на Поместните православни църкви от Русия, Украйна, Молдова, Румъния и Гърция дядо Неофит води църковния ритуал в катедралния храм „Св.Св. Петър и Павел" в Силистра. Специално за да се включат в службата в града дойдоха и хористите от катедралния храм „Свети Александър Невски" в столицата.

Светите Доростолски мъченици „участват” в историята на България  и затова са удостоени с тази чест и от епархията, и от Светия Синод на БПЦ, който прецени, че това е достойно за прославата на мъчениците и за утвърждаване на вярата на тези, които ги почитат”, подчерта патриарх Неофит. Той уточни, че празникът е продължение на празничните неделни дни от Петдесятница и се посвещава на тези, „които в Доростолската епархия са показали своите достойнства, възможностите да бъдат полезни със своята вяра, с любовта си към Христовата вяра, което сега ни е необходимо”.

На третия ден от своето пребиваване в Доростолска епархия българският патриарх Неофит бе посрещнат тържествено с изпълнения на Градския духов оркестър на площад „Свобода“ пред сградата на Общинска администрация - Силистра. Заедно с митрополит Амвросий – духовен водач на епархията с център Силистра, в присъствието на епископи и отци от други епархии, вкл. от чужбина, той бе посрещнат от председателя на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, от кмета на общината д-р Юлиян Найденов, от областния управител Стоян Бонев, както и от много граждани.

В заседателната зала на община Силистра бе поредната делова среща на Негово светейшество с представителите на държавната и на общинската власти, с които бяха обсъдени настоящи и бъдещи взаимодействия. Кметът подари на патриалха картина на силистренския художник Стефан Пенчев, която да му напомня за Силистра, заявявайки: Вашето посещение е знаково, то е израз на уважение към нашата история и към значимостта на Доростолската епархия. Д-р Димитрова му поднесе книги от силистренски автори, както и местни еликсири. Патриархът връчи на кмета икона на неръкотворен образ на Исус Христос с благодарност за богоугодните му дела.