ВСУ стартира съвместни образователни проекти с топ университети от Швеция и Норвегия
ВСУ стартира съвместни образователни проекти с топ университети от Швеция и Норвегия / снимки: ВСУ

Два нови образователни проекта стартира Варненският свободен университет „Черноризец Храбър". Те са резултат от съвместната работа с две от елитните висши училища в Европа - BI Norwegian Business School и Шведския университет по отбрана (SEDU).

BI Norwegian Business School е един от най-големите университети в Норвегия, които предлагат обучение по икономика и администрация. Единственият норвежки университет с тройна международна акредитация разполага с четири кампуса: Осло, Берген, Тронхайм и Ставангер. BI Norwegian Business School е в челните класации на Financial Times за последните три години.

ВСУ стартира съвместни образователни проекти с топ университети от Швеция и Норвегия
netinfo

Шведският университет по отбрана (SEDU) започва дейността си през 1818 г. и обучава студенти за военни и цивилни ръководни позиции на национално и международно ниво. Университетът предлага програми в сферата на сигурността, военното дело и отбраната.

В процес на разработване са няколко нови българо-норвежки бакалавърски и магистърски програми в областта на мениджмънта, маркетинга и финансите. Предвидено е обучението да се провежда в изцяло на английски език, като в рамките на четвъртата година от него студентите ще имат възможността да се обучават в Норвегия. За обучение в програмите ще бъде създаден международен екип от преподаватели и експерти, а студентите ще получат две дипломи.

ВСУ стартира съвместни образователни проекти с топ университети от Швеция и Норвегия
netinfo

От следващата учебна година във Варненския свободен университет ще пристигнат и първите шведски студенти, които ще провеждат краткосрочни сертифициращи обучения в областта на сигурността, отбраната и политическите науки. Планирани са и майсторски класове на преподаватели и експерти от Шведския университет по отбрана със студенти от Варненския свободен университет.

Целта на новите образователни проекти е създаването на повече възможности за обучение на българските студенти, които да комбинират обучението си във Варненския свободен университет с натрупване на знания и практически умения, чрез работа с преподаватели от престижни чуждестранни висши училища.