ЮНЕСКО заседава в Истанбул: Културата срещу тероризма
ЮНЕСКО заседава в Истанбул: Културата срещу тероризма / БГНЕС, архив

ЮНЕСКО започна тази вечер 40-ата си сесия в Истанбул, предаде АФП. Десет дни Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ще обсъжда кои нови обекти да включи в списъка си със световното наследство.

ЮНЕСКО ще заседава в града, в който почти няма туристи след нов атентат, чийто извършители са предполагаеми членове на "Ислямска държава", отнел живота на 47 души в края на юни на летище "Ататюрк".

Близо 20 членове на ИД са задържани заради атентата на летище "Ататюрк"

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази "дълбоките симпатии" и "съболезнования" на ЮНЕСКО към турския народ. Изборът на Истанбул, "който хвърли мост между Изтока и Запада", за място на сесията трябва да се приема като "важно послание" за света в момент, когато екстремистите избират за свои цели културното разнообразие.

Отговорът на международната общност на действията на екстремистите, които насочват ударите си срещу културата, манипулират я и подхранват страха, трябва да силен, допълни Бокова.

"Ние принадлежим на едно и също семейство и именно това искат да унищожат екстремистите", каза Бокова, посочвайки не само загубите на човешки животи, но и унищожаването на културни обекти в Палмира и Алепо в Сирия или Мосул в Ирак.
Световното наследство е атакувано "от Мали до Йемен" от тероризма, посочи генералният директор на ЮНЕСКО.

Сирийската армия си върна древния град Палмира, след като прогони ИД

Преди Бокова турският вицепремиер Нуман Куртулмуш също говори за тероризма, който застрашава "не само нашите народи, но и общото ни наследство".

Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО ще разгледа на 40-ата си сесия в Истанбул 29 заявки за включване на нови обекти в списъка на световното наследство, съобщи пресслужбата на комитета.

Източник: БТА