Българска агенция по безопасност на храните започна масирани проверки на обектите за производство и търговия със сладолед. Те се провеждат на територията на цялата страна. Инспектират се обектите за производство и търговия на едро и дребно със сладолед, временни и подвижни обекти и машини за сладолед.
Инспекторите следят произхода на сладоледа, температурата на съхранение, която трябва да бъде минимум -18 градуса, срока на годност, придружаващите документи, етикетировката, работното облекло и здравните книжки на персонала, кактои хигиената в обектите.
Най-честите нарушения са свързани с неспазването на температурния режим на съхранение на сладоледа и липсата на етикети. Това са задължителните изисквания за всеки един обект, предлагащ хранителни продукти.
При първите проверени обекти се установи липса на работно облекло на персонала, за което бяха издадени две предписания.
От Агенцията по безопасност на храните съветват потребителите да си купуват сладолед само от регламентирани обекти, а при съмнение могат да подават сигнали към БАБХ на телефон 0700 122 99.