Нови моменти и в Панаира на киселото мляко: млечни войни и етноревю
Нови моменти и в Панаира на киселото мляко: млечни войни и етноревю / Радка Минчева

Нови моменти предвижда новата местна управа и в най-мащабното културно събитие през юли в Разград – Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните занаяти. Обявиха ги кметът д-р Валентин Василев и главният експерт в дирекция „Култура и туризъм“ Виолета Антонова.

За пръв път в 15-тото издание на Панаира ще има млечни войни и авторско етноревю, повечето от останалите събития – част и от предишните фестивали - остават в програмата. По-малко от друга година, но пък екзотични, са танцовите формации, които ще участват във вечерните концерти. Те са от: Аржентина, Мексико, САЩ, Колумбия, Чили, Бразилия и Китайско Тайпе.

Засега три делегации от побратимени на Разград градове са потвърдили визитите си: румънските Кълъраш и Слобозия и турската община Авджилар. От руския град Орел делегация и състави няма да има, тъй като там тече усилена подготовка за честване на 450 от създаването на града, за тържествата в началото на август са поканени и общинари от Разград.

Откриването на тазгодишния Панаир на киселото мляко е в 11,30 ч. на 18 юли на площад „Независимост“ в Разград. Час по-късно в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ ще бъде представена фотоизложба под надслов „Лицата от Панаира на киселото мляко през обектива на разградските фотолюбители“. В късния следобед е първото ново събитие в програмата – „Млечни войни“. Антонова запази в изненада какво точно ще представлява забавната игра, знае се само, че в нея ще участват отбори от по 5 състезатели от публиката. В 19,00 ч. е едно от любимите за разградчани събития – изборът на Кралица на киселото мляко. Час по-късно тръгва дефилето на художествените състави от площад „Независимост“ по ул. „Кирил и Методий“ и бул. „България“ към площад „Момина чешма“. Вечерният концерт започва в 20,30 ч.

На втория ден от Панаира на киселото мляко започва детската работилница „Първи стъпки в занаята“, тя ще е в Етнографския музей, но предварителните записвания са в ЦУТНТ. В 11,00 ч. пак в Етнографския музей започва конкурсът за домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия с мляко. Вторият нов момент от програмата е етноревю на фолклорни костюми, чиито автор е солистът на Северняшкия ансамбъл Петър Георгиев. Ще бъдат представени 20 костюма, в ролята на манекени ще влязат танцьорите от Средношколската формация на Капанския ансамбъл. Ревюто започва в 17,30 ч. на площад „Независимост“. Пак там в 19,00 ч. започва друго любимо за публиката събитие – забавната щафета „Да правим таратор, а не терор“. Дефилето отново е в 20,00 ч., а концертът на художествените състави – в 20,30 ч.

Третият фестивален ден - 20 юли - започва в 10,00 ч. пред Художествената галерия, където ще има конкурс за детска рисунка „Панаир на киселото мляко“. Предварителните записвания са в Центъра за работа с деца. В 16,00 ч. в Етнографския музей продължава детската работилница „Първи стъпки в занаята“. В 18,30 ч. е Откритата сцена за клубове по танци „Танцувай с нас“. В 20,00 ч. тръгва дефилето към третия последен вечерен концерт.

Засега 84 занаятчии са заявили участие в Панаира на киселото мляко и ще имат щандове по време на събитието.