Край Асеневци закипя от мощни мотори и твърда музика
Край Асеневци закипя от мощни мотори и твърда музика / netinfo

Твърда музика и звук от мощни двигатели ехтят от четвъртък в сърцето на Велико Търново. Десетото юбилейно издание на традиционния Мото рок фест се провежда и това лято в старата столица. Над 5000 волни ездачи от цялата страна и чужбина ще участват в събитието. За юбилейното издание организаторите са подготвиха с впечатляваща програма, атрактивни игри, хиляди литра бира и много забавления.

Мото рок фестът във Велико Търново се утвърди като един от най- мащабните и атрактивните в страната. Събитието се организира от мотоклубовете „Олд Бастардс“ и „Хелс Ейнджълс“ под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Тази година то се провежда на ново място - край паметника на Асеневци. Уникалната панорама на стария град и река Янтра, която се извива в подножието на хълма, създават живописен декор и създават незабравима атмосфера за проявата. Във феста участват утвърдени и обичани рок групи и български звезди. Събитието е уникално по рода си, тъй като е единствения моторок фест, който се организира в самото сърце на български град. Една от целите на организаторите е да покажат, че рокерите са обикновени хора, с добри професии и семейства, и имат ежедневие като на останалите милиони българи.

„Не се крием по шубраците, както е било преди години. Искаме да покажем на хората, че това, което правим, е достъпно за всички, че има хубава музика, има бира, има и скара. Наблягаме много на социални ангажименти. Събираме средства за благотворителни инициативи, за пострадали мотористи при инциденти. По шатрите и заведенията са поставени дарителници за болни от рак“, коментира един от организаторите на събитието Петър Стефанов.

Освен зрелищни концерти, програмата тази година включва и редица атракции за всички фенове на твърдата музика и мощните мотори. Сред изненадите са огнено шоу, факелно шествие и пускането на 1000 хартиени фенера в памет на загиналите при катастрофи мотористи. За първи път в България се организира играта „Покер рън“. Стефанов обяснява „правилата“ на играта: „Мотористи тръгват и имат няколко спирки, на които ги посрещат атрактивно облечени мадами и им раздават по една карта, както в играта покер. И който има най- добрата ръка, той печели най- голямата награда, която оставям в тайна“.

На феста идват гости от цялата страна, които споделят, че са го очаквали с нетърпение и са доволни от програмата. „Само рок, студена бира и готини хора", споделя с възторг един от посетителите. А според български рокер, в България се шири доста погрешна представа за мотоклубовете. „Нашата идея е да го направим така, че да покажем на хората, че всичко е ОК при нас и купона си тече отвсякъде!“, посочи той.

Мото рок фестът се радва на голям интерес от страна на английската общност в България. Десетки англичани купонясват на феста не за първа година. Според един от заселниците от Острова, фестивалът е отличен и най- добрият на България. Негов сънародник не пести суперлативите: „Брилянтно е, хората са хубави, градът е великолепен, всичко е фантастично!“

Друг британец разказва, че обикалят по фестивали в Румъния, Македония, Турция и Гърция, но според него най- добрият мото рок фест е този. Според организаторите, ежегодното посещение на над 5000 човека на фестивалния форум носи и икономически ползи за града.