Великобритания увеличава присъствието си в Афганистан
Великобритания увеличава присъствието си в Афганистан / Guliver/Getty Images

Великобритания ще изпрати допълнително в Афганистан 50 военнослужещи, увеличавайки по този начин числеността на военния си контингент в страната до 500 души, предаде АП.

Това съобщи на срещата на върха на НАТО във Варшава премиерът Дейвид Камерън. Той подчерта, че за смазването на терористите в страната е важно да продължи сътрудничеството с правителството и силите за сигурност на Афганистан.

Според членове на британската делегация във Варшава военнослужещите от Великобритания ще участват в подготовката на афганистанската армия за операциите срещу талибаните и няма да се включват в бойни действия.

С това свое решение Лондон дава рамо на САЩ, които до началото на следващата година ще поддържат в Афганистан контингент от 8400 военнослужещи.

Първоначално се предвиждаше британските военнослужещи да напуснат Афганистан до края на т.г., но мисията им ще бъде продължена и през 2017 г.

До 2020 г. Великобритания ще отделя по 70 милиона лири годишно (91 млн. долара) за афганистанските сили за сигурност и допълнително ще предостави 178 милиона лири (231 млн. долара), за да подкрепи правителството на президента Ашраф Гани.

Източник: БГНЕС