Британското правителство отхвърли възможност за втори референдум
Британското правителство отхвърли възможност за втори референдум / ThinkStock/Getty Images

Британското правителство отхвърли петицията да се организира втори референдум за членството на Великобритания в ЕС, подписана онлайн от над 4 милиона граждани на страната, съобщиха Ройтерс и АФП.

На 23 юни британците гласуваха с 52 на 48% (или със 17,4 млн. гласа срещу 16,1 млн.) страната им да излезе от съюза и повечето политици заявиха, че този резултат трябва да бъде приет.

Някои от гласувалите за оставане обаче се опитаха да предизвикат втори референдум, изтъквайки правилото, че ако вотът в подкрепа на членството в ЕС или за излизане от ЕС е по-малко от 60% и избирателната активност е под 75%, трябва да се гласува отново.

Великобритания избра Брекзит – какво следва?

В отговора на министерството на външните работи, което внесе в парламента закона, определящ правилата за референдума, се посочва, че законодателството не определя праг за резултата, нито минимална избирателна активност.

Както премиерът и правителството съвсем ясно заявиха, това е гласуване, което се организира "веднъж за едно поколение" и резултатът му трябва да бъде уважен, се казва в отговора на Форин офис. Сега трябва да се готвим за процеса за излизане от ЕС и правителството е твърдо решено да осигури за британците възможно най-добрия резултат в преговорите за напускане на съюза, се посочва в отговора на правителството.

Вотът на 23 юни доведе до оставката на премиера Дейвид Камерън, чийто наследник на поста се очаква да стане ясен най-късно на 9 септември. И двете кандидатки - Тереза Мей и Андреа Ледсъм, заявиха, че резултатът от референдума не бива да бъде оспорван и ще има Брекзит.

Хиляди на протест в Лондон срещу Брекзит (СНИМКИ)

Вишеградската група (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) се обяви против бързо излизане на Великобритания от ЕС, каза днес пред журналисти зам.-министърът на външните работи на Чехия Иво Шмарек, цитиран от ТАСС.

"Това бе заявено на срещата на външните министри на страните от "четворката", събрали се във Варшава за срещата на високо равнище на НАТО, уточни Шмарек. "От общ интерес е британският "развод" с ЕС да мине възможно най-безболезнено", подчерта чешкият дипломат.

Той допълни, че Вишеградската група отхвърля възможността за ограничаване на свободното движение и наемане на работа на гражданите на държавите членки на територията на ЕС на цялата територия на общността.

Източник: БТА