Екипажът на новата експедиция от Союз МС премина на борда на МКС
Екипажът на новата експедиция от Союз МС премина на борда на МКС / Guliver/Getty Images

Екипажът на пилотирания космически кораб от новата серия "Союз МС", който по-рано днес се скачи с Международната космическа станция (МКС), отвори преходните люкове и премина на борда на станцията, съобщи ТАСС.

"Преходните люкове между кораба и станцията са отворени", заявиха от Центъра на управление на полетите. С кораба "Съюз" пристигнаха руснакът Анатолий Иванишин, американката Катлин Рубенс и японецът Такуя Ониши.

Първият космически кораб от новата серия "Союз МС" се скачи с МКС

За Рубенс и Ониши това е първият космически полет, а Иванишев е в орбита за втори път. Преди това той бе на борда на МКС в периода 2011-2012 г. и изкара там 165 денонощия. На борда на орбиталната станция новият екипаж бе посрещнат от Алексей Овчинин и Олег Скрипочка, както и от американския астронавт Джефри Уилямс.

Екипажът на новата експедиция от "Союз МС" премина на борда на МКС
netinfo

Веднага след срещата на двата екипажа "новаците" на МКС ще се запознаят със станцията и маршрутите за аварийна евакуация. След това ще се състои телемост на обединения екипаж с Центровете за управление на полетите край Москва и Хюстън.

Предвижда се новите членове на екипажа да изкарат в орбита над 150 денонощия. В рамките на научната им програма са включени около 40 експеримента.

Източник: БТА