В Шуменския университет ще изпитват кандидатите за школски директори
В Шуменския университет ще изпитват кандидатите за школски директори / netinfo

Първият етап от конкурса за директори на общински и държавни училища – писмен изпит – ще се проведе на 19 юли в 4 града в страната – съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието. За кандидатите от Разградско мястото е Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, там ще изпитват и колегите им от Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Русе и Търговище.

От МОН обясниха за Дарик Разград, че преди да уведомят с писма кандидатите да управляват държавните училища не могат да обявят имената им, потвърдиха обаче, че всички са допуснати. Те обаче всъщност няма да бъдат оповестени и след това, тъй като конкурсите били по Кодекса на труда, а не за държавни служители. Така практически до приключването на конкурсите ще е ясен само броят на кандидатите, а не кои са те. Държавните училищата в Лудогорието, чиито шефове се пенсионират, са ПТГ“Шандор Петьофи“-Разград и ПГСС“Хан Аспарух“-Исперих.

Очевидно за общинските училища затъмнението относно това кои ще организира дейностите, свързани с образоването на децата от област Разград, не важи, тъй като имената са публикувани на сайта на РИО на МОН. И за двете вакантни длъжности в общински училища има по двама кандидати. В конкурса за ОУ“Отец Паисий“-Дянково участват Христо Иванов Калчев и Младен Станчев Матев, а за ОУ“Св. Климент“-Юпер – Диана Йорданова Бонева и Татяна Георгиева Йорданова.

За цялата страна бяха обявени конкурси за директорските постове в 152 училища, за тях кандидатстваха 479 души. Интервютата с кандидатите, издържали писмения изпит, ще се проведат по график в София между 21 и 29 юли.