500 дка горски масиви в Кирковско са поразени от непозната за региона дървесна гъба
500 дка горски масиви в Кирковско са поразени от непозната за региона дървесна гъба / netinfo

Дървесна гъба, нехарактерна за горите в Кърджалийска област, е нападнала и поразила близо 500 декара горски масиви в община Кирково. Гъбата е от вида „Сфаеропсис сапинеа”, причиняваща изсъхване на дърветата, заяви директорът на Регионална дирекция по горите в Кърджали инж. Юсеин Ефендиев.

По думите му заболяването не е наблюдавано до сега в областта и дървесната гъба е прецедент за региона.

„Заболяването налага санитарна сеч на засегнатите участъци, като на места ще се наложи изсичане до 80 на сто от горските терени”, обясни инж. Ефендиев. Сечта ще започне след заседание на нарочна комисия, която ще определи точните места, където това трябва да се направи, за да се ограничи заболяването. Терените ще бъдат обозначени, а добитата дървесина ще бъде реализирана на пазара, съгласно законовите изисквания, каза инж. Ефендиев.

 

„Сфаеропсис сапинеа” поразява механично увредени дървесни видове. В региона на община Кирково е паднала преди година силна градушка, която е наранила стеблата и клоните на дърветата. Засегнатите места са били наблюдавани, за да се установи развиване или не на заболяване в тях и необходимост от външна намеса при наличие на заразяване”, каза още директорът на Регионалната дирекция по горите.