Сринаха къщи в ромския квартал на Айтос
Сринаха къщи в ромския квартал на Айтос / netinfo

Шест общински жилища и един бивш търговски обект в кв . „Странджа" бяха съборени за един ден със заповед на кмета на Община Айтос Васил Едрев. Постройките, които се намират в римския квартал на града, са били в изключително лошо състояние.

Обитателите им са изнесли покъщнината си дни преди тежката техника да срине домовете им със земята. Разчистването на руините ще продължи няколко дни. Седемте сгради са строени през 1950 и 1951 година.

Десетилетия са обитавани от социално слаби семейства на символичен наем - за около 20 лева на месец. Отскоро постройките са „бракувани". Според местна наредба, наемателите на общинските жилища е трябвало в годините да полагат поне елементарни грижи за поддръжката им, но това явно не се е случвало.

Наемателите дължат и стотици наеми на община Айтос. На 8 юни т.г. комисия от общински експерти констатира, че голяма част от каменните основни стени на сградите са полусрутени, покривите са пропаднали поради изгнилата дървена конструкция, нарушено е водооттичането , което пък представлява потенциална опасност за срутването им.