Представители на Европа Директно - Кюстендил сред лекторите на семинар за учители
Представители на Европа Директно - Кюстендил сред лекторите на семинар за учители / netinfo

Семинар за учители на тема "Регионален дебат за Европа - ползите от членството в ЕС за европейските граждани"се проведе в Банско. Представители на Европа Директно - Кюстендил бяха поканени от Представителството на Европейската комисия в България да вземат участие като лектори през първия ден. Иван Андонов - Мениджър на центъра, Илиана Кирилова и Борислава Димитрова представиха мисията и целите на Европейската информационна мрежа Еurope Direct, дейността на центровете Европа Директно в България и по-специално на Кюстендилския център.

Акцента на презентацията бе сътрудничеството на училищата с центровете Европа Директно в различни европейски, национални и регионални инициативи, както и реализирани съвместни инициативи на центъра Европа Директно - Кюстендил с училища от региона.


В семинара се включиха над 70 учители и директори на училища от югозападна България, които в рамките на 3 дни имаха възможност да повишат своите компетенции за ЕС и да се запознаят с възможности за подобряване на тяхната работа при комуникиране на Европа с учениците - бяха представени темите - Институции на ЕС, Европейско гражданство и четирите свободи на движение, специфичните за България препоръки на Европейската комисия, Конкурсът на ЕС за млади преводачи Juvenes Translatores, представяне на Младежки Екип Европа, Порталът за възможностите за обучение в европейското пространство - Ploteus, Порталът eTwinning, който обединява училищата в Европа с цел насърчаване на партньорството между тях по международни проекти, включващ също така виртуални класни стаи и социални мрежи за учители и др.