Наркодилър отива в затвора, ще плаща и 5000 лева глоба
Наркодилър отива в затвора, ще плаща и 5000 лева глоба / Дарик Варна, архив

43-годишен мъж отива в затвора, след като призна вината си за наркоразпространение и бе осъден от Варненския окръжен съд, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Съдът одобри споразумение между Окръжна прокуратура и защитата на Ивайло Калиманов, с което бе прекратено производството по наказателно дело за държане на наркотични вещества с цел разпространение. С подписването на споразумението Калиманов се призна за виновен за това, че на 27 и 28 февруари т. г., без надлежно разрешително, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - 260 грама хероин, амфетамини, метамфетамини и близо 10 грама хашиш - всичко на обща стойност 18 532,81 лева.

По силата на постигнатото споразумение наказанието на Калиманов е „лишаване от свобода" за срок от 2 години и 3 месеца, в затворническо общежитие от закрит тип, както и плащане на глоба в размер на 5000 лева. Съдът зачита времето, през което мъжът е бил задържан под стража, считано от 28 февруари.

Според Окръжния съд постигнатото днес споразумение не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено. То влиза в сила веднага.

Деянието Калиманов извършил в изпитателния срок на предходно осъждане без ефективно изтърпяване на присъдата. Затова, в друго заседание съдът приведе в изпълнение наказанието „Лишаване от свобода" за срок от 1 година и 6 месеца по наказателно дело от 2014 г., по описа на Окръжен съд Варна. Изпълнението му ще започне при първоначално строг режим в затворническо общежитие от закрит тип.