Местан: Решението на съда за ДОСТ е лоша новина
Местан: Решението на съда за ДОСТ е лоша новина / БГНЕС, архив

Решението на Софийския градски съд е лоша новина не за ДОСТ, а за България, за демократичния и евроатлантически образ на страната ни. Това се посочва в позиция на лидера на партията Лютви Местан, изпратена от пресцентъра.

От ДОСТ ще обжалват решението пред Върховния касационен съд в понеделник. Местан припомня, че на откритото заседание на съда на 27 юни прокурорът е заявил, че учредителните актове на ДОСТ са в пълно съответствие и с Конституцията, и със Закона за политическите партии, и на това основание е призовал съда да регистрира партията.

От ДОСТ поискаха отзоваването на съдията по делото. С разпорежданията си за тълкуване на определени думи и изрази с пределно ясно значение тя породи у нас основателни съмнения в своята обективност и безпристрастност, посочва Местан.

Съдът отказа да регистрира партията на Местан

По думите му към вече известните мотиви от разпорежданията й съдията е добавила нови два. "Първият - абревиатурата на партията ДОСТ е била турска дума и за да докаже тази теза, се позовава на "Български тълковен речник". Апропо, точно с това свое действие тя отрича собствената си теза, защото се позовава не на турския тълковен речник, а на българския тълковен речник. В лексикалната система на българския книжовен език има много думи от чужд произход, като демокрация, парламент, институция, политика, министър и прочие. И ДОСТ е една от тях, при това в нашия случай е абревиатура, която не е лексема в класическото разбиране като останалите", заявява Местан.

По логиката на съдията следва да заключим, че ако една партия избере да се нарече демокрация, би трябвало да не получи регистрация, както и всички други партии, в чието наименование се съдържа чуждата дума демокрация, да бъдат забранени, отбелязва той. Според него например наименованието - абревиатура, на управляващата партия ГЕРБ не е българска дума, тъй като думата "герб" в българския език идва от немската дума "erbe" /наследство/. Това двоен стандарт ли е при регистрацията на политически партии в България, пита Местан.

"Вторият мотив е още по-несъстоятелен. Повечето членове на ДОСТ са били етнически турци и затова партията е била етническа. Няма да коментираме оспоримостта на тезата за съответствие между име и етническа принадлежност. Подчертаваме обаче, че не членският състав, а политическите цели определят дадена партия като етническа или неетническа. Като цели ДОСТ несъмнено е национална либерална партия", заявява Местан. Според него, ако се следва логиката на съдията, и другите български партии би следвало да бъдат определени като етнически, респективно забранени, защото в тях преобладаващата им членска маса е от един етнос. Това дискриминация на етноси ли е, пита Местан.

Имаме силни очаквания ВКС да бъде обективен и безпристрастен, защото продължаваме да вярваме, че в България демократичните правила, процедури и принципи са еднакво приложими за всички, посочва Местан. Призоваваме над 15 000 членове на ДОСТ и още десетките хиляди готови да се влеят в редовете на новата партия към още по-голяма решимост, защото тази партия се учредява в името на една голяма кауза - истински демократична, антиолигархична, евроатлантическа България, се казва още в позицията на Местан.

Местан създаде новата формация след разцепление в ДПС. Местан бе отстранен от лидерския пост в движението в края на миналата година.