"Депресията е болестта на века, болестта на душата е това, което ще ни мори". Това каза в „Здравей, България" по Нова телевизия журналистът Миролюба Бенатова.

Тя разказва историята на една млада, успяла жена, която е направила неуспешен опит за самоубийство.

„Тя се свърза с нас, провокирана от това, което се случи с гимнастичката Цветелина Стоянова. Тя иска да каже как се чувстват тези хора, за които ние говорим, без да си даваме сметка, че те ще се върнат и ще чуят онова, което се е говорило", обясни Бенатова.

Илиана Раева: Цвети имаше личен проблем

Според официалната статистика всеки пети има психично разстройство.

Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова обясни, че депресията е състояние, при което човек сам отнема живота си нерядко. „Понякога пътят от депресията до самоубийството може да е много кратък. Това не е състояние, което се развива за няколко часа. Тя започва бавно и подмолно да изяжда емоцията отвътре, отглежда се. В човека всяко едно нещо има предел. Изхабяват се емоциите ни и психичната ни годност да се справяме с големи състояния", отбеляза психиатърът.

Колко са българите с психични заболявания?

„Психиатричната помощ в България е замряла назад във времето. През 2011 година има внесена програма за профилактика и превенция на самоубийствата. Оттогава това нещо отлежава в Министерството на здравеопазването и никой не е помислил, че това е важно. Проблемът е, че психичното здраве е важно за националната сигурност, за бизнеса", каза журналистът.

Тежкият разказ на жената за депресията и самоубийството вижте във видеото.

Източник: Нова телевизия