Судан с интерес към базата на „Лудогорец“ за лагери, техен доктор представи диагностика с вендузи
Судан с интерес към базата на „Лудогорец“ за лагери, техен доктор представи диагностика с вендузи / netinfo

Интерес към новоизграждащите се терени на Тренировъчната база на „Лудогорец“ проявиха от футболния съюз на Судан. На посещение в Разград днес бяха докторът на националния отбор на африканската държава д-р Уаил (Waeil Yahia Mohammed Ali) и секретарят на посолството на Судан у нас Ясин Ахмед. Двамата уточниха, че с тях е трябвало да бъде и генералният секретар на футболната им федерация, но не успял да дойде, заради провеждащите се избори в страната им. До края на месеца обаче ще има и втора суданска визита в Разград.

Целта е да се създадат връзки между двете държави в областта на футбола, африканците търсят треньори, както и места за лагери. Вероятно споразумения ще се подпишат както с БФС, така и с ПФК“Лудогорец“, чиято база и стадион двамата суданци разгледаха днес. Има интерес новоизграждащата се база на шампионите да се ползва за лагери на национални гарнитури на Судан, техни треньори да идват тук на стаж – обясни изпълнителният директор на „Лудогорец“ Ангел Петричев. Това не е първият чуждестранен интерес към спортния комплекс, който скоро ще е готов – призна Петричев. По думите му обаче може да се окаже първият ефективен контакт, тъй като има договорка „Лудогорец“ да поддържа връзка с посолството на Судан и при конкретни предложения да се организират  приятелски мачове там, както и обучения на треньори.

Д-р Уаил уточни, че футболните среди в Судан имат положителни спомени от българския футбол. През 70-те години на 20 век първият чуждестранен треньор на националния им отбор е българин, помни се обаче само името Григор, тъй като в Судан към хората се обръщат с малките им имена. „Берое“, „Локомотив“-София, „Спартак“-Варна са играли със судански отбори – разказа на чудесен български език д-р Уаил. Той е завършил медицина в Стара Загора, специализирал е хирургия и спортна медицина. Преди няколко години е патентовал нова методика за диагностициране на спортни травми, в която се използват вендузи. Основни положения от нея той представи днес пред медиците и кинезитерапевтите на „Лудогорец“. Според него с вендузи се установяват  новите спортни травми, които през последните години създават конфликти между лекарските екипи и футболистите. Д-р Уаил нарича тези травми „приведена болка“, счита, че се получават по нервен път и освобождаването от тях е свързано с кръста и гръбначния стълб.

Судан с интерес към базата на Лудогорец за лагери техен доктор представи диагностика с вендузи
netinfo

Судан с интерес към базата на Лудогорец за лагери техен доктор представи диагностика с вендузи
netinfo

Судан с интерес към базата на Лудогорец за лагери техен доктор представи диагностика с вендузи
netinfo