Кърджалийският театър стопи дълг от 280 хиляди лева и спаси фалита
Кърджалийският театър стопи дълг от 280 хиляди лева и спаси фалита / netinfo

Дълг от 280 000 лева от април 2015 година успя да стопи театър „Димитър Димов” в Кърджали и по този начин избегна надвисналия над него фалит. Културната институция приключи полугодието без нито лев задължения, каза временно изпълняващия длъжността директор Гълъб Бочуков. По думите му са разплатени и последните 67 хиляди лева дългове в рамките на бюджета на театъра за 2016 година.

Според Гълъб Бочуков, това е резултат от прилагането на пакет от мерки, които включват и ударно засилване на проходната част. По думите му към 30 юни културната институция е изпълнила 80 процента от годишния план за приходите и ако и през второто полугодие работата продължава със същите темпове, това ще даде възможност да се заделят повече средства във фонд „работна заплата”. Според Бочуков това от своя страна ще даде основание на принципала /Министерството на културата – б.а./ да формира и по-голям бюджет на театъра в Кърджали за 2017 година.

„Знаете, че всеки един лев приход при нас се субсидира oт държавата с 4 лева. В средата на миналата година ние всъщност успяхме да постигнем 12 500 зрители, което  ни даваше възможност да довършим годината. Т. е. ние си осигурихме  по методика средства за работа. Успяхме да ограничим разходите - сметките за ток за телефон, за горива са паднали драстично след въвеждане на тези мерки”, уточни Бочуков.

Според него зад добрите финансови резултати на театъра стои и качествената му продукция, която печели все повече зрители. За първите 6 месеца на 2016 година са изиграни 108 представления или по 18 представления на месец. „Наблюдавам от 7 години по-внимателно работата на театъра и мага да кажа, че за този период е нямало такова натоварване, респективно такива постъпления”, коментира Бочуков.

 

Той твърди, че зад добрите резултати стои и големият интерес на хората към театъра: „Театърът отиде там, където му е мястото  - не по детски градини, не по физкултурни салони, не по актови зали. Жителите на Кърджали все повече искат да гледат хубави представления, вижда се по пълните зали, посещенията, които имат, по разговорите, които водим. В крайна сметка ние вкарваме всъщност в нашия театрален афиш известни състави с добри постановки и по този начин повишаваме нивото”, коментира Бочуков.