Провериха язовирите в Старозагорско
Провериха язовирите в Старозагорско / Областна администрация Стара Загора

54 водни обекта са проверени в Старозагорска област. Издадени са 170 предписания, съобщи областният управител инж. Георги Ранов.

Във връзка с техническото състояние на язовирите, назначената комисия е определила 3 язовира в предаварийно състояние - „Долно Сахране", община Павел Баня, „Хайдушко кладенче" и „Априлово", община Гълъбово. За тях е необходимо общината, на чиято територия се намират водните обекти да вземе експертно техническо решение за възстановяване или извеждане от експлоатация.
При извършените проверки на терен Комисията е установила, че язовирите са празни и с отворени основни изпускатели.
Моментното състояние на тези хидротехнически съоръжения, направените констатации и дадените препоръки са отразени в констативни протоколи, които са изпратени до собствениците на водните обекти, както и до председателя на ДАМТН, който съгласно чл. 138, ал. 4, т. 9 от Закона за водите, следва да осъществява последващ контрол относно спазване на правилата за безопасна експлоатация.

При извършената пролетна проверка и при сравняването на данните от предходните проверки се забелязва тенденция към увеличаване на предписанията, издадени от Областната междуведомствена комисия.
Покачването на броя на предписанията се дължи на новите разпоредби в Закона за водите, свързани с назначаване на оператор на всяка язовирна стена, изработване на инструкции за експлоатация на язовира и разработване на техническо досие за всеки от проверените обекти.