В Търговище ще учат децата да защитават животните
В Търговище ще учат децата да защитават животните / Борислав Курдов

Пред директори на училища и детски градини от Търговище фондация „Четири лапи” представи своя нов проект. Той е със заглавие „Децата се учат как да защитават животните”, а идеята е проектът да бъде въведен в учебния процес – от деца в предучилищна възраст до четвърти клас, по преценка на преподавателите.

Координаторът на проекта Дора Радева, която направи презентацията, заяви, че целта е у децата да се формират отношение и поведение към бездомните животни. "Те обичат животните, но задачата на възрастните е тази любов да се канализира в поведенческа култура", каза още тя.

Пред присъстващите бе показана и специално издадената илюстрована книга „Близо до животните”, която е написана на достъпен за децата език и може да се използва като учебно помагало в часовете.

Програмата „Децата се учат как да защитават животните” стартира през есента на 2005 г. в съседна Румъния като част от усилията на международната организация за защита на животните „Четири лапи” да възпита у децата отговорност и хуманност към представителите на животинския свят. До момента хиляди деца в румънските градове Букурещ, Брашов, Сибиу, Клуж-Напока, както и в други градски и селски райони, са получили образование по хуманност към животните.

Програмата работи успешно в България от есента на 2008 г. и е важна част от дейността на фондацията. Още в самото началото с готовност се включили училища както от София, така и от други големи градове в страната – Враца, Велико Търново, Пловдив. С течение на времето програмата привлича интереса и на училища от по-малки населени места като Дряново, Дупница, село Челопеч и други. В началото на 2011 г. обучаващите се деца надхвърлиха 1000.

„Програмата цели чрез специално изградена система от знания да промени нагласата и поведението на децата, за да уважават и разбират поведението и света на животните, като ги защитават и отстояват правата им. Известен факт е, че защитата на животните в ранна детска възраст създава социално-отговорни граждани и членове на здраво общество. Чрез интерактивни занимания децата се насърчават да изразяват мнението си и да предлагат решения за справяне с проблемите на животинския свят”, каза по време на представянето Дора Радева.