Велико Търново отбеляза 139 години от Освобождението си
Велико Търново отбеляза 139 години от Освобождението си / netinfo

За поредна година Община Велико Търново, НВУ „Васил Левски” и Светата митрополия организираха поклонението по случай Освобождението на Велико Търново от турско робство. На днешната дата се навършат 139 години от изтласкването на османските турци от старата българска столица.

Честванията на празника започнаха с поднасяне на цветя пред паметника на генерал Гурко, който влиза в освободено Велико Търново на бял кон. Пред бюста на великия руски пълководец беше отслужен празничен богослов от отец Славчо, а вицеконсулът на Руската федерация в Русе Алим Жаманов се обърна с поздрав към домакините и жителите на старата българска столица.

„Възприемам тази паметна дата като едно ярко напомняне, че героизмът на нашите предци никога няма да бъде забравен. Нека да сведем глави пред безсмъртния подвиг на загиналите руски войници и български опълченци. Убеден съм, че и в бъдеще връзките между Русия и България ще се развиват в името на укрепването на приятелството и партньорството между народите на нашите страни”, каза в официалното си слово Алим Жаманов, който също поднесе цветя пред паметника на генерал Гурко.

Отец Славчо припомни, че частица от костите на руския пълководец се съхраняват във Велико Търново от няколко години. Празничната програма продължи с поднасяне на цветя пред Паметната плоча на загиналите, а след това военният оркестър и офцициалните гости на празника сведоха глави пред паметника „Майка България”.

Кметът Даниел Панов припомни значимостта на датата 7-ми юли и подчерта, че свободата е извоювана с цената на много кръв, борба и бунтове. Градоначалникът обясни, че пишем Освобождение с главна буква, защото в думата се символизират вековните надежди и стремежи на многобройните поколения българи да видят Отечеството свободно.

„Този военен акт поставя началото на една мечта. Освобождаването на Търново е един забележителен, политически, но и духовен процес, който ще доведе до утвърждаване на водещата роля, която старата българска столица има в процеса на строителството на новата българска държавност. Днес всички ние, признателните потомци, свеждаме глави в знак на признателност и поднасяме цветя пред паметните плочи, където са изписани имената на предците ни, вградили в себе си борбата за свободна, независима и европейска България. Пазим и завещаваме на децата и внуците си паметта и почитта към всички, дали живота си за свободата на България”, каза Даниел Панов в официалната си реч.

Честванията завършиха с поднасяне на цветя и венци пред паметника „Майка България”, а военният оркестър изпълни химна на Република България.