Община Пещера си иска пещерата „Снежанка”
Община Пещера си иска пещерата „Снежанка” / Wikipedia

Кметът на Пещера Николай Зайчев иска пещерата „Снежанка” да бъде стопанисвана от общината в града. Предложението бе дадено за предстоящото заседание на Управителния съвет на Сдружението на общините, съобщават от местнта администрация. Годишно природната забележителност е посещавана от 40 000 до 50 000 човека, през почивните дни потокът от туристи достига от 700 до 1000 души на ден.

Сега ситуацията е парадоксална – стопанин се води Туристическо дружество „Купена“, което е към Българския туристически съюз (БТС). Всички постъпления от посещенията на този туристически обект се отчисляват за съюза. Но Община Пещера подържа пътя до пещерата и прави инвестиции в цялостната инфраструктура и облагородяване. На практика със средствата, които постъпват в БТС, Община Пещера би могла да направи много повече за поддържането на туристическите обекти.

Проблемът е актуален за много български общини. Ако те стопанисват забележителностите си, биха се справили доста по-добре и отговорно, а постъпленията биха подпомогнали бюджетите им с пари за бъдещи подобрения, сочи в мотивите си Зайчев.