176 обекта за храна в училища и детски градини в Шуменско са проверени от прокуратурата
176 обекта за храна в училища и детски градини в Шуменско са проверени от прокуратурата / netinfo

Общонадзорна проверка на училищни столове и детски градини на прокуратурите в обхвата на Апелативна прокуратура - Варна, не откри опасни съставки и психотропни вещества в храни и напитки за ученици и деца.

Извършени са били 719 проверки в апелативния район, като преобладаващите нарушения са свързани с несъответствия с изискванията на Закона за храните и специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните за деца и ученици. Изготвени са 90 предписания, а при извършени повторни проверки е установено, че несъответствията са отстранени.

В някои от 293 проверки, извършени в обекти в обхвата на Окръжната прокуратура във Варна, са направени седем предписания за спиране на реализацията на продукти, които са възбранени. Сред тях са пици, бутерки, сандвичи, айрян, бонбони, пшеничени пръчици, безалкохолни напитки с аспартам и натриев цикламат, плодови топчета, замразено фрапе и тесто.

В териториалния обхват на Окръжната прокуратура в Шумен в три от проверените 176 обекта са открити месни продукти и заготовки в училищни столове, които не отговарят на утвърдения стандарт „Стара планина". В обекти, близо до учебни заведения, са установени 660 къса цигари без бандерол, 4 кг нарязан тютюн без бандерол и случай на употреба на „чай" чрез свита цигара. Започнали са досъдебни производства, като едно от тях е било прекратено.

Освен предписанията проверяващите са изготвили десет акта за установяване на административни нарушения.