Шуменският музей с изложба от дарени стари часовници и радиоапарати
Шуменският музей с изложба от дарени стари часовници и радиоапарати / netinfo

Изложбата „Точно и навреме" или когато радиото в Шумен проговори, а часовникът отмери!" представя колекции часовници и радиоапарати от фондовете на Регионален исторически музей - Шумен. Голяма част от експонатите постъпват като дарения, в резултат на проведената дарителска акция през настоящата година.

В колекция „Часовници" са представени времеизмервателни уреди, част от които са били притежание на известни шуменски фамилии - Халтъкови, Токалиеви, Верби, Байнови, Кулаксъзови, Аврамови, Караогланови и др. Хронологическите граници са от втората половина на XIX век до наши дни.

Колекция „Радиоапарати" представя експонати, които са в обръщение на шуменския пазар в периода 30-те-80-те години на ХХ век, внасяни посредством търговските контакти на шуменци. Такива са: „Philips", „Saba", „Telefunken", „Siemens", „Еlektrit Fidelio", „Lowe opta", както и редица български марки: „Христо Ботев", „Мелодия", „Орфей" и др. Тук са показани и познатите, но вече добили историческа стойност транзистори „ВЕФ", „Селена" и „Сокол".

Изложбата ще върне гостите на музея назад във времето, а звукът на радиоапаратите и часовниците ще им напомни, че винаги и навсякъде трябва да сме ТОЧНО И НАВРЕМЕ!

Официалното откриване на новата временна експозиция е в петък, 8 юли, от 17:30 часа в Мраморното фоайе на Регионален исторически музей - Шумен.

През предстоящите летни дни жителите и гостите на града могат да разгледат още „Те ни пазят от зли сили" - изложба на амулети и вотиви от етнографския фонд на музея - до 12 юли, а до края на лятото - съкровището от Над сент Миклош.