Екипът на линейката вече няма да избира къде да закара пациента. Решението ще взима диспечерът, приел сигнала. Това каза в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия здравният министър Петър Москов.

Промяната се въвежда след поредица разследвания на телевизията за това дали има договорки между лекари и шефове в болници. Разследванията показаха, че въпреки правилото невинаги спешният пациент е лекуван в най-близката болница.

Наказали 9 спешни лекари, позволили си да не карат пациенти до най-близката болница

„С мое нареждане от миналата седмица вече системата за начин на разпределяне за болниците е по различен начин. Това вече не е решение на екипа на линейката, а на началник смяна на Спешна помощ", каза Москов.

Разследване на Нова: Плащат ли болници за доставка на спешни пациенти?

Той обясни, че по разследването е наредил да се направи проверка.

По думите на здравния министър за първите шест месеца софийската Спешна помощ е извършила 70 000 повиквания. От тях 20 000 души са хоспитализирани. От всички хоспитализации около 7% са в частна болница. И по-малко от 600 не са в най-близкото лечебно заведение с компетентност, като в повечето случаи това е свързано с желанието на пациента. „Само че „Спешна помощ" не е такси. Работата на тези хора е да преценят какво е състоянието на пациента и докъде може да издържи", уточни Москов.

Здравният министър се обърна към публичните личности от елита, които имат конкретно желание при спешност къде да бъдат закарани, да не го правят.

Източник: Nova.bg