Плесен в кухненски блок в исперихско училище откриха прокурори
Плесен в кухненски блок в исперихско училище откриха прокурори / Радка Минчева, архив

Прокурори намериха плесен в кухненски блок в исперихско училище – съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Общонадзорната проверка на училищни столове и детски градини на прокуратурите в обхвата на Апелативна прокуратура-Варна е била с цел да се провери храната и напитките, предлагани в детските заведения,  училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата, както и храните, които се предлагат на организирани мероприятия за деца и ученици. Опасни съставки и психотропни вещества не са открити.

Извършени са 719 проверки в апелативния район, включващ административните области: Варна, Шумен, Разград и Търговище. Преобладаващите нарушения са свързани с несъответствия с изискванията на Закона за храните и специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните за деца и ученици. Изготвени са  90 предписания, а при извършени повторни проверки е установено, че несъответствията са отстранени.

На територията на Окръжна прокуратура в Разград в някои от проверените 53 обекта контролните органи са констатирали опаковки с кашкавал с по два етикета, на които информацията за наименование на продукта, партида и срок на годност се разминава. В училище в Исперих са открити храни, които не отговарят на изискванията на наредба №9, а в кухненските блокове проверяващите са констатирали наличие на плесен, ронеща се мазилка, амортизирани и корозирали мивки, липса на вентилация в хранителни складове.

Освен предписанията проверяващите са изготвили в целия апелативен район десет акта за установяване на административни нарушения.