Годишната конференция на Съюза на астрономите в България със сериозно кърджалийско участие
Годишната конференция на Съюза на астрономите в България със сериозно кърджалийско участие / netinfo

От 14 до 16 юли Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали ще бъде домакин на Годишната конференция на Съюза на астрономите в България. Тя се посвещава на 50-годишния юбилей на обсерваторията. Повече от 20 доклада и 10 постера са заявени за участие, заяви директорът й Агоп Узунбохусян.

По думите му при организацията и провеждането на конференцията има сериозна кърджалийска  следа. Един от постерите на настоящата конференция е на базата на наблюдения, които са извършени по време на ежегодишните издания на Школата по астрономия на Белите брези. Става дума за разработка, свързана с фотометрията на бавно въртящи се астероиди.

Освен този постер, 4 от заявените докладите са на астрономи, работили в Астрономическата обсерватория, каза Агоп Узунбохусян. Това са професор Илиян Илиев и Ина Барзова от Института по астрономия, доц. Петко Недялков от Катедрата по астрономия в Софийския университет и доц. Иванка Кирчева, която е в организационния комитет за провеждане на конференцията на Съюза на астрономите в България.

„Има доклади както върху инженерни проблеми, инструменти и софтуер, така и върху методика върху преподаването на астрономия и астрономически доклади по различни теми на астрономията – от слънчева система до космология”, заяви директорът на Астрономическата обсерватория Агоп Узунбохусян.

 

Според него конференцията има и практическа стойност. Апаратурата и софтуера, които ще бъдат представени в докладите могат да бъдат приложими и в други области на познанието. Второто практическо приложение е свързано с методиката на астрономията, които могат да бъдат приложени и използвани от учителите в цялата страна при обучението на ученици и студенти.