Над 1500 гости чакат за събора в Дебращица
Над 1500 гости чакат за събора в Дебращица / Дарик архив

Повече от 1500 души – местни хора и гости – ще се стекат днес в Пазарджишкото село Дебращица за първия от двата летни събора. Той винаги е на 7 юли - денят на Света Великомъченица Неделя. Храмът в селото носи нейното име и даже когато се падне в работен ден, събитието не се отлага или отбелязва предварително, казва кметицата Латинка Вълчева.

Църквата „Света Великомъченица Неделя” е построен през 1761 година на мястото на по-стара черква. Първият свещеник, за когото са запазени сведения, е отец Йоан, служил през 1795-та.

Всички, чиито корени са свързани с Дебращица, се стичат в селото на този ден. Много от тях са работещи зад граница, но също намират начин да се приберат в родния край. И сега има пристигнали от цял свят, почти във всяка къща име и гости, дошли специално за събора.

Конкурсът Мини Мис и Мини Мистър Дебрашица 2016 е едно от най-вълнуващите и очаквани с интерес събития в програмата. Той започва от 10 часа, веднага след тържествената литургия.

Във вечерната програма на сцената ще излязат самодейците от местната група „Игриви дебращяни” с ръководител Милка Кузева, Детската танцова формация с ръководител Лушка Тодорова, оркестър „Калофер”, състави от Общинския детски комплекс в Пазарджик. 
Празникът ще завърши с пищни фойерверки.

Вторият традиционен събор в Дебращица, от години радващ се на също толкова силен интерес, се организира всяка година на 18 август – денят на Светите мъченици Флор и Лавър.