Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изследва 89 проби за наличие на немлечни мазнини в млечни продукти през месец юни. Една проба от сирене, взета от търговска мрежа е дала положителен резултат, съобщиха от агенцията по храните.
Сиренето под лупа колко са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори
Млечните продукти за изпитване са взети от различни търговски обекти и региони на страната. От търговска мрежа са взети 66 проби, 12 от складове за търговия с храни, 5 от детски градини, 5 заведения за обществено хранене и 1 от млекопреработвателно предприятие.
С цел анализ на максимално различни по естество млечни продукти, на лабораторно изпитване са подложени 45 проби сирене, 24 проби кашкавал, 11 проби краве масло и 9 проби кисело мляко.
Фермерска полиция да следи качеството на храните
Партидата сирене с констатирано наличие на немлечни мазнини е изтеглена от търговската мрежа и е насочена за преетикетиране като имитиращ продукт. На производителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение.
Агенцията по храните продължава да извършва постоянни лабораторни анализи за нерегламентирано вложени немлечни мазнини в предлаганите на пазара млечни продукти.