Общинските съветници гласуваха единодушно за два ромски проекта
Общинските съветници гласуваха единодушно за два ромски проекта / Дарик архив
Общинските съветници гласуваха единодушно за два ромски проекта
88218
Общинските съветници гласуваха единодушно за два ромски проекта
  • Общинските съветници гласуваха единодушно за два ромски проекта

Над половин час дебати предизвикаха двете точки в днешната извънредна сесия на Общински съвет – Пловдив. Старейшините трябваше да гласуват предложения на кметовете на районите „Източен“ и „Тракия“, свързани с проекти за интеграция и образование на ромските малцинства.

Пръв взе думата Слави Георгиев от групата на Патриотичния фронт, който одобри проекта, спечелен от район „Източен“, но заяви, че с подобни проекти само си перем съвестта, че правим нещо за кв. „Столипиново“. Мястото е свърталище на дилъри на дрога и е пълно с магазинчета, които са извън данъчната система, каза Георгиев. По думите му докато се усвояват пари по подобни проекти, ромските барони си вдигнаха няколко ката къщи. Спас Гърневски го контрира, като изтъкна, че за Столипиново е направено много и продължава да се прави. Дебатите продължиха, като се засегнаха проблеми, свързани с купуването на гласове, липсата на контрол над дейностите по ромските проекти, както и липсата на прозрачност по отчетността им. В крайна сметка и на двата проекта беше даден картбланш с единодушно „за“.

В европейския проект на „Източен“ ще бъдат обхванати около 300 деца в неравностойно положение, обясни кметът на района Николай Чунчуков. Предвидени са семейни посещения в музеи, галерии и театри на ромите от пловдивския жилищен район. Проектът е за половин милион лева. Средствата са предназначени за децата в градините и училищата в района, които ще бъдат обучавани заедно с техните родители да ходят в музеи, в галерии и на театрални постановки.

Проектът, чийто партньор е администрацията на район „Тракия“, цели да бъде създадена възможност за активно участие в училищния и обществения живот на учениците от етническите малцинства в СОУ „Черноризец Храбър“. Ще се провеждат разнообразни форми на извънкласни занимания, подпомагащи процеса на интеграция. И тук в процеса ще бъдат въвличани родителите на учениците от малцинствен произход.

Чуйте и от прикаченото аудио.