Лятото ни връхлетя с пълна сила и термометрите отчитат рекордни температури. Затова трябва да знаем някои важни неща, които да правим в жегите.

Вижте съветите на д-р Мирослав Ненков:

Най-рисковите групите в жегите са възрастните хора, хронично болните, хората с високо кръвно и сърдечно-съдови проблеми.

Полезни съвети в жегата

Когато навън е горещо, ако е възможно, главата трябва да е покрита, дрехите трябва да са светли и трябва да се пие повече вода, съветва д-р Мирослав Ненков.

"Не трябва да се стига до ситуация, в която да се изпитва жажда. Това означава, че организмът вече е обезводнен", сочи още той.

Животните в зоопарка в Рио де Жанейро разхлаждат с ледени близалки

Изложеното на висока температура тяло натоварва сърдечно-съдовата система. Затова хората с болести в сърдечно-съдовата система, с дихателни затруднения не бива да излизат в горещото време. Това вреди на тяхното здраве. „Нашите възрастни родители могат да си свършат работата по-рано сутринта".

В жегите пийте леко подсолена вода или кисело мляко

Когато са големи разликите в температурата, адаптационните процеси на организма се нарушават. При физическа активност тялото повишава температурата си, опитва се да се охлади изпотявайки се. Ако температурата е висока, няма да се получи охлаждане, тоест създават се условия за прегряване или така наречения топлинен удар. Затова трябва да се спортува сутрин рано и вечер.

„Алкохолът не сe препоръчва в жегите, но когато човек не върши някаква делова работа, спокойно може да си позволи едно "Мохито" или "Куба Либре", шегува се докторът.