Отчитат огромен интерес към саниране на жилищни сгради
Отчитат огромен интерес към саниране на жилищни сгради / БГНЕС, архив

Интересът към обновяване на обектите, включени в Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е огромен. Сега даваме възможност на общините да ги приоритизират през годините - за 2017-а, за 2018 г. и по-нататък, за да можем да сме ефективни в максимална степен.

Това каза в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя посети и се запозна с хода на строително-ремонтите работи на жилищен блок на габровската улица "Йосиф Соколски".

По думите й над 3000 са сградите в страната, собствениците на които са проявили интерес към правителствената програма, а това уплътнява дейностите на министерството до към 2018 г. Предстои общините да обявят приоритетите си за санирането на сгради, обясни министър Павлова.

Тази година има 750 сгради, които ще се ремонтират през лятото. Сред тях е и обектът на улица "Йосиф Соколски", посочи министърът.

След това трябва да мине един отоплителен сезон, за да се отчетат резултатите, свързани с енергийната ефективност и намаляването на въглеродните емисии, за да може сградата да получи сертификат за енергиен клас. Реалните ползи от санирането можем да отчетем едва към третата година, обясни Павлова.

МОСВ осигури на Раднево близо 5,5 млн. лв. за довършване на водния цикъл

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова посети и Севлиево, където участва в среща по повод реформата в отрасъла ВиК.

За срещата там тя обясни, че ако община Севлиево не се включи в общата асоциация на ВиК в региона, това обрича всички останали общини в областта да не могат да получат европейско финансиране - по-големите по програмата "Околна среда", по-малките - по програмата за развитие на селските райони.

Източник: БТА