Какви са резултатите от проверките на МОН
Какви са резултатите от проверките на МОН / снимка: БГНЕС, архив
Какви са резултатите от проверките на МОН
88211
Какви са резултатите от проверките на МОН
Какви са резултатите от проверките на МОН
  • Какви са резултатите от проверките на МОН
  • Какви са резултатите от проверките на МОН

Министерство на образованието представи резултатите от три проверки.

Първият случай е свързан с проверка в Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието, който изготвя задачите за националното външно оценяване след 7 клас.

Министърът на образованието Меглена Кунева обясни, че има конфликт на интереси с експерта по математика от Центъра Мадлен Христова, която е преподавала по математика и е била класен ръководител на седмокласници.

От общо 17 ученици в клас на столичното 125-то СОУ 10 деца получиха отлични оценки на изпита.

МОН проверява Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование

По думите на министър Кунева не е установено работата на експерта Мадлен Христова в Центъра да е опорочило провеждането на националното външно оценяване.

„Стана ясно, че главният експерт по математика Мадлен Христова е преподавала на ученици в 7 клас, макар и в рамките на свободноизбираема подготовка - школа по математика на учениците от 5 до 7 клас. Тя е била и изпълняващ длъжността класен ръководител на един 7 клас по време на втория срок след напускането на титуляра. Не е било планирано, но това е факт. Едновременно с това Христова е сключила договор със 125 СОУ месец преди да уведоми първоначалния си работодател - Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието, като изрично е заявила през октомври, че ще преподава на 5 клас, а не на 7-и. Няма данни действията на експерта да са опорочили по какъвто и да е начин националното външно оценяване, заключава Комисията, тъй като въпросните ученици са участници в олимпиади по математика, с традиционно изключително високи оценки и постижения по предмета", обясни Кунева.

Друга приключила проверка е свързана с анонимен сигнал за Езиковата гимназия във Варна, където чрез сигнал до медиите анонимни родители обвиниха учител, че е изпратил СМС-и с отговорите на зрелостниците по време на матурата.

„Не всички сигнали реално съдържат потенциал за проблем. От районната прокуратура бяха проверени видеозаписите от залите както и изходящите СМС-и и разговори на въпросния учител в посочения часови диапазон, които не потвърдиха сигнала по никакъв начин. Отделно анкета, проведена със зрелостниците, категорично опроверга информацията. И ученици, и разпечатки показаха, че преподавателят е изпратил мейли на всичките си ученици в 19.25 часа на 18 май с верните отговори на матурите или 4 часа след публикуването им на сайта на МОН", подчерта образователният министър.

Третият казус, по който в МОН течеше проверка, е свързан с три сдружения, кандидатствали за средства по Оперативната програма. Меглена Кунева обясни, че нарушението засяга свързани лица, а със сдруженията няма да бъдат сключени договори.

От общо 19 държавни образователни стандарти за момента са готови 4, посочи още министър Кунева.