След като беше изстреляна през 2011 година, сондата на НАСА Юнона се отправи към най-голямата планета в Слънчевата система. Преди броени часове космическият апарат с прецизна маневра се позиционира в орбитата на Юпитер, за да изследва неговата покрита с облаци атмосфера и вътрешната му структура.

Ето някои цифри за мисията, струваща 1,1 милиарда долара.

След петгодишно пътуване: Сондата Юнона вече е в орбита около Юпитер

2,8 милиарда км

Това е общото разстояние, изминато от Юнона. Сондата не се движеше по права линия. Нейната ракета носител не бе достатъчно мощна, за да я изстреля директно до Юпитер. Поради тази причина маршрутът й бе удължен. Сондата използва Земята като гравитационна прашка, за да достигне до целта си.

5000 км

Толкова ниско Юнона ще прелети над облаците на Юпитер. Сондата ще премине 37 пъти над полюсите на планетата-гигант по маршрут, който ще я спаси от най-интензивната радиация.

Сондата "Юнона" се доближава до Юпитер за среща на 5 юли

48 минути и 19 секунди

Това е времето, за което радиосигналите пристигат от Юпитер до Земята. По време на срещата си с планетата сондата задейства основния си двигател в продължение на 30 минути, за да забави полета си. Докато следящите мисията в НАСА получат сигнала, маневрата е била завършена, позиционирайки Юнона в зададената орбита.

20 месеца

Такава ще е продължителността на мисията. Тъй като Юнона се намира в среда със силна радиация, нейната електроника е разположена в специална титаниева защита. Накрая космическият апарат ще стане жертва на интензивната радиация и ще се потопи в атмосферата на Юпитер, за да избегне сблъсък с многобройните луни на гиганта.

Девет

Сондата е оборудвана с комплект от 9 инструмента, които ще проучат структурата на планетата и нейната атмосфера. Те ще измерят гравитационните и магнитни полета на Юпитер, съдържанието на вода в атмосферата му. Камерата ще заснеме в цветни изображения завихрените облаци на планетата, полярните региони и техните сияния.

Три

Три големи слънчеви панела задвижват Юнона - достигналият най-далечно разстояние космически апарат, задвижван със слънчева енергия. Те генерират 500 вата електрическа енергия, достатъчни да захранят апаратурата.

Източник: БТА